Praha

Det skal mye til å ikke bli glad i Praha. Dette er en meget flott by som kan by på det meste, inkludert shopping, hyggelige spisesteder, historiske byggverk og billige priser. Praha er en by som blir elsket av mange, og som mange reiser tilbake til opptil flere ganger.

Litt om Praha

Praha er Tsjekkias største by og landets hovedstad. Det sies at den første som nevnte Praha skriftlig, var den arabiske kjøpmannen Abraham Ben Jacob som beskrev byen som «denne vakre by av sten» – og det er den virkelig!

Den populære byen er oppdelt i ulike områder. Den mest kjente er nok gamlebyen fra 1200-tallet, mens den nye bydelen er fra 1300-tallet. Byen har også en spennende og historisk jødisk bydel.

Gamlebyen

Prahas flotte gamleby er et historisk område som er blitt fredet, og som i 1992 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. I gamlebyen finner vi gamlebytorget som er en utrolig hyggelig plass med marked og boder.

Prahas julemarked er superpopulært i førjulstiden. Da er det pyntet til jul med juletrebelysning og koselig stemning, og besøkende kan kjøpe håndverk, gløgg, pølser, kaker og diverse produkter fra de juledekorerte bodene.

På torget bør du også få med seg det flotte klokkespillet «The Walk of the Apostles» som spilles hver time fra den astronomiske middelalder-klokken på veggen til det gamle rådhuset.

I gamlebyen finnes det også en rekke barer og spisesteder som serverer alt fra tradisjonelle tsjekkiske retter og tsjekkisk øl til internasjonale retter og fine viner.

Wenceslas torget

Dette torget har fått sitt navn fra Sankt Wenceslas, Bohemias skytshelgen, og er faktisk hele 750 meter langt. I dag er torget kjent for sine mange shoppingmuligheter og det tsjekkiske nasjonalmuseet, som ligger i enden av torget, mens det i middelalderen var hestemarked på torget. Wenceslas torget ligger kun få minutters gange fra gamlebytorget.

Karlsbroen

De fleste som har vært på besøk i Praha, har nok ruslet over den vakre Karlsbroen, populært kalt «perlen innen middelalder-arkitektur». På den 520 meter lange broa med 10 meters bredde, kryr det av folk året rundt. Tidligere stod det en annen bro på samme sted, men det ble tatt av en ødeleggende flom i år 1342. Den nye broen, men navn Karlsbroen, ble bygd av Kong Karl IV, men det tok riktignok langt tid. Bygningsarbeidet varte helt fra 1357 til starten på 1400-tallet.

Broen har en rekke statuer. En av dem er av St. Johannes fra Nepomuk. Det sies at han ble kastet i elven fordi han ikke informerte kongen om dronningens synder som ble fortalt til ham i fortrolighet. Statuen er særdeles godt berørt – det sies nemlig at du kan berøre statuen og få ditt ønske oppfylt.

Jødekvartalet

Jødekvartalet i Praha, også kjent under navnet Josefov, har beliggenhet i gamlebyen. Området var tidligere en getto. Jødene begynte å slå seg ned i dettet området så tidlig som i det 10. århundre. Her blomstret økonomien og veksten helt frem til nazistene utførte sine forferdelige handlinger under den andre verdenskrig.

Jødekvartalet med sine seks synagoger og historiske kirkegård er vel verdt et besøk mens du er i Praha.

Tsjekkisk mat og drikke

Det som også er så flott med Praha, er at det er billig. Her kan du gå på restaurant og smake på tsjekkisk mat og øl med god samvittighet i forhold til lommeboka. Tradisjonell tsjekkisk mat består gjerne av kjøtt, som for eksempel svin, som gjerne kan bli servert med surkål og poteter. Så bestill en tallerken med en tradisjonell tsjekkisk rett sammen med et glass tsjekkisk øl, og du vil få et herremåltid for en billig pris.

Bussreiser i Norge og Europa

Privacy Policy